Wij willen vanuit wederzijdse betrokkenheid leerlingen helpen om zichzelf te kunnen zijn.

Kakelende start lente op Nexus

14 maart 2019

De lente is in aantocht en dat mochten de leerlingen van Expertisecluster Nexus en de Antoniusschool in Heerhugowaard van heel dichtbij bekijken! Op dinsdag 12 maart werd één van de lokalen van Nexus omgetoverd tot een boerderij met een haan, een hen, een aantal pas geboren kuikentjes en een gigantisch konijn. “Huh - is dat een echte?!” En of dat een echte was…

 

 

Natascha brengt mens en dier samen

In het kader van het thema ‘Lente’ bracht Natascha Kamp een bezoek aan Nexus met een bescheiden selectie van haar dieren. Natascha is moeder van een oud-leerling, werkt bij de naschoolse opvang op Nexus en heeft jarenlang een zorgboerderij gehad. Hoewel ze de boerderij niet meer heeft, brengt ze mens en dier nog steeds graag samen. “Ik vind het fantastisch om de dieren mee te nemen naar schoolklassen, zeker binnen het speciaal (basis) onderwijs. In het regulier onderwijs zijn kinderen vaak afwachtend, maar hier staan kinderen helemaal open voor de dieren en zoeken ze direct contact.”

 

 

Mag ik hem een naam geven?

In diverse rondes bezochten verschillende groepen van Nexus en de naastgelegen Antoniusschool het lokaal met de dieren. Of het nu de kleinste kleuters waren of de stoere jongens uit de bovenbouw – de ogen van de leerlingen werden groot zodra ze het lokaal met de loslopende dieren binnenkwamen. De kinderen zwermden direct kakelend door het lokaal om de kippen te aaien, de dieren namen te geven en vol verwondering te staren naar het grootste konijn dat ze ooit gezien hadden. “Het is echt een echte!”

 

 

Taarten bakken en gekke poten

Tijdens de uitleg van Natascha zaten de leerlingen in een kring op de grond. De kring sloot zich steeds dichter om haar heen, want de kinderen wilden alles goed zien: het ganzenei, het kwarteleitje, het groene ei… “Ik wil hem open maken”, zei een kleuter. “Dan kunnen we een taart bakken!”, viel een klasgenoot bij. Er werden geen taarten gebakken, maar één van de kleuters kreeg wel een kip op schoot in de kring. Het kleine jongetje gierde het uit: “Ik voel zijn poten!” De kip kakelde. “Wat doet hij?”, vroeg de leerling toch een klein beetje geschrokken. “De kip praat”, antwoordde Natascha. “Wat zei hij?” Natascha lacht: “Hij zei dat hij je lief vindt.”

 

 

De cloaca en de moraalridder

“Ik zal nog iets geks vertellen”, ging Natascha verder. “Kippen hebben maar één gaatje en daar komt plas, poep én een ei uit. Dat gaatje heet een cloaca. Willen jullie de cloaca zien?” Daar hoefden de kleuters niet over na te denken: laat die cloaca maar zien! De kip ging op zijn kop en daar was de cloaca. De groep vond het prachtig. Eén jongetje was het echter helemaal niet eens met wat hier gebeurde. “Je moet de kip geen pijn doen!”, zei hij bezorgd en best een beetje boos. Natascha legde uit dat dit de kip geen pijn deed, maar de kleuter was er duidelijk niet gerust op.

 

 

Please, mag hij mee naar de klas?

Na haar verhaal toverde Natascha een aantal kuikentjes tevoorschijn en mochten de kinderen zich vrij door de ruimte met de dieren bewegen. De leerlingen van het Nexus vonden het geweldig! Kippen werden mans rondgedragen, kuikentjes werden vertroeteld en het konijn keerde aan het eind van het bezoek terug naar huis met een goede dosis wortel achter de kiezen. Wat een mooie lentedag in Heerhugowaard, hartelijk dank Natascha!

 

 


De link naar de huidige pagina is naar je klembord gekopieerd


Nieuwsarchief

Expertisecluster Nexus

Van Teylingenlaan 5

1701 AA Heerhugowaard

0251-655771

info.nexus@aloysiusstichting.nl