Het beste onderwijs realiseren samen met onze leerlingen.

Burgemeester opent Nationale Voorleesdagen op Nexus

24 januari 2019

De Nationale Voorleesdagen zijn dit jaar wel heel bijzonder geopend op sbo Nexus! De burgemeester van Heerhugowaard, Bert Blase, kwam voorlezen in de kleuterklassen van juffen Helma, Maria, Claudi en Chantal. Een spannende dag voor de leerlingen, want is de burgemeester niet de baas van alle kinderen in Heerhugowaard?

 

Huizen en auto’s

De kinderen uit de twee klassen met groep 1 en 2 zaten samen in één grote kring terwijl de burgemeester zichtbaar in zijn nopjes voorlas uit het boek ‘In de kelder staat een huis’ van Mark Haayema. De juffen hebben dit boek uitgekozen voor de burgemeester omdat het goed aansluit bij het thema ‘huizen’ dat nu centraal staat in de kleuterklassen. Toch ging het niet alleen over huizen, want er kwamen ook paarden, prinsessen en auto’s voorbij. De burgemeester vroeg de leerlingen of zij ook een auto na konden doen en dat lieten zij zich zeker geen tweede keer zeggen. Het klaslokaal werd gevuld met gebrom, getoeter en gehing – terwijl er achterin de klas een kleine Ferrari uit de bocht vloog. Deze burgemeester is eigenlijk best wel leuk!

 

 

Kritische vragen

Burgemeester Blase kwam niet alleen een verhaal voorlezen, maar liet zich ook uitgebreid rondleiden door de kleuters. Ook mochten de leerlingen hem het hemd van het lijf vragen in de kring. Het begon vrij algemeen met de vraag of hij Sinterklaas was en of de burgemeester dan ook de baas wordt over het broertje of zusje dat bijna geboren werd, maar al snel werd het publiek kritischer. “Waarom mogen wij geen boomhut op het schoolplein?” De burgemeester legde uit dat een boomhut toch een boel centjes kost en best wel gevaarlijk kan zijn, maar daar ging de groep niet mee akkoord. Een leerling opperde dat de burgemeester gewoon een springkussen onder de boomhut kon leggen – we vallen heus niet, maar áls we vallen dan vallen we lekker zacht. “En als je je ketting verkoopt, dan hebben we veel geld voor de boomhut!” Denken in oplossingen, daar houden we van!

 

 

“Kijk burgemeester!”

Na het voorlezen moesten er nog even wat kunstwerken, een dik boek en een liniaal getoond worden. “Kijk burgemeester!” Bert Blase keek vol belangstelling naar de ogenschijnlijk willekeurige objecten die de kleuters hem vol enthousiasme lieten zien. Toen was het toch echt tijd om afscheid te nemen. De burgemeester kreeg een boks, een knuffel of een toch wat angstvallige blik en ging op pad naar zijn volgende burgemeester taak. Maar de kleuters lieten hem niet gaan voordat ze nog even aan die ketting mochten zitten…

 

 

“Dag burgemeester Bert, tot de volgende keer!”

 

NOTE: Dit artikel is in aangepaste vorm gepubliceerd in het Heerhugowaards Dagblad (klik) en Nieuwsblad De Koerier (klik).

 


De link naar de huidige pagina is naar je klembord gekopieerd


Nieuwsarchief

Expertisecluster Nexus

Van Teylingenlaan 5

1701 AA Heerhugowaard

0251-655771

info.nexus@aloysiusstichting.nl