Leestijd 2 - 3 min
Aloysius en Heliomare gaan intensiever samenwerken onder één dak
Een mooie stap naar inclusiever onderwijs

Met een prachtig openingsfeest op 29 september 2023 om op terug te kijken, hebben directeur Heleen Stoelinga van De Ruimte en directeur Suzanne Wit van Expertisecluster Nexus heel veel zin om hun
samenwerking verder vorm te geven. Daarvoor biedt hun nieuwe onderwijs- en expertisecentrum in Heerhugowaard alle kansen.

Twee sportzalen, 34 klaslokalen rondom leerpleinen, een therapiebad, oefenzalen, een zogenoemde ‘snoezelruimte’ en diverse ruimten voor behandeling en zorg: je vindt het allemaal in het nieuwe gebouw.

“We kunnen veel voorzieningen voor de twee scholen gebruiken”, vertelt Suzanne. “Denk aan het kook- en technieklokaal. Wat mij betreft kunnen de leerlingen van De Ruimte ook terecht in onze parel: een simulatieruimte waarin kinderen aan de slag gaan met allerlei uitdagend materiaal zoals robots, VR-brillen en een digitale Active Floor.”

Een gebouw met zulke voorzieningen delen, is al heel mooi. Maar Suzanne en Heleen willen met hun teams – stap voor stap – méér. Leerlingen van De Ruimte en van Nexus kunnen namelijk veel van elkaar leren en dat geldt zeker ook voor hun leerkrachten en andere professionals van het nieuwe onderwijs- en expertisecentrum.

“We merken dat collega’s steeds nieuwsgieriger worden naar elkaar.”

Verrijkende ontmoetingen

“Zo leuk om te zien hoe leerlingen van onze twee scholen samen spelletjes deden tijdens de opening”, zegt Heleen. Het plaatje van een leerling van Nexus die een leeftijdgenootje in een rolstoel duwde, staat bij allebei de directeuren nog op hun netvlies.

Onlangs deden leerlingen uit groep 8 van Nexus al glunderend mee met rolstoeldansen en hadden de grootste lol met kinderen van De Ruimte. Het zijn nu al mooie voorbeelden van hoe kinderen elkaars leven op school kunnen verrijken.

“Goed dat onze professionals ervaren dat zoiets prima gaat”, vindt Heleen. “Voor veel collega’s voelt de samenwerking nog best spannend, juist vanwege de kwetsbaarheid van veel van onze Heliomare-leerlingen.”

De doelgroepen van de twee scholen zijn ook behoorlijk verschillend. De Ruimte heeft leerlingen met een lichamelijke of geestelijke beperking op school die soms veel zorg nodig hebben. Nexus biedt gecombineerd speciaal (basis)onderwijs aan kinderen met uitdagingen op het gebied van gedrag.

Suzanne en Heleen denken dat er veel samen mogelijk is. Denk aan een gezamenlijke observatiegroep of klas, of aan gezamenlijke leermomenten in de eerdergenoemde praktijklokalen. Ook zijn er eerste plannen om in de toekomst een gezamenlijke leertuin en een voedselbos te maken, samen met de buurt. En ook de onderwijsprofessionals kunnen natuurlijk hun expertise met elkaar delen.

Stapsgewijs meer samenwerken

Suzanne en Heleen willen de samenwerking tussen hun teams stapsgewijs laten groeien. Alles begint met ontmoeting. Dus daar wordt sinds de opening van het nieuwe gebouw flink op ingezet, door ook informele bijeenkomsten te organiseren.

Ook stemmen de scholen hun jaarplanning met activiteiten en studiedagen op elkaar af en maakten heldere praktische afspraken over het ‘samenwonen’. Heleen: “We merken dat collega’s steeds nieuwsgieriger worden naar elkaar.”

auteur Anne-Marie Veldkamp
fotografie Marieke Wijntjes
eerder verschenen Jaarmagazine 2023-2024