Wij hebben zorg voor ieder ander, met name voor hen die het moeilijker hebben dan wijzelf en dat doen wij door volhardend te zijn in onze betrokkenheid.

'Een Swingend Begin' van 2020 op Expertisecluster Nexus

24 februari 2020

De eerste schoolweken van 2020 stonden in het teken van muziek op het Expertisecluster Nexus. Muziekles - kun jij het je nog herinneren? Een beetje tikken op een triangel, tamboerijn of woodblock op de noten van ‘Vader Jacob’ of ‘A ram sam sam’… Machtig mooi. En het is met de jaren alléén maar beter geworden, zo blijkt. De leerlingen in Heerhugowaard speelden namelijk djembé, viool of contrabas. Da’s nog eens wat anders!

 

 

Samenwerking met Artiance

Het muziekproject ‘Een Swingend Begin’ is uitgevoerd in samenwerking met Artiance, het centrum voor de kunsten in Alkmaar. Leerlingen van het Expertisecluster Nexus kozen zelf een muziekthema en werden binnen dat thema begeleid door drie muziekdocenten van Artiance. Daarnaast kregen kregen zij les met diverse instrumenten. De kleuters en onderwijs-zorggroep kregen wekelijks les uit het ORFF-instrumentarium (trommel, sambabal, xylofoon, etc.), groepen drie en vier kregen djembéles, groepen vijf en zes speelden op strijkinstrumenten en groepen zeven en acht leerden samenspelen met elkaar in een band.

 

Muzikale avond met ouders

Op dinsdagavond lieten leerlingen en leraren het resultaat van het muziekproject zien en horen aan ouders in de school. In de ontvangsthal werden ouders en leerlingen ontvangen met live pianomuziek door jonge muzikanten. Door de hele school was een speurtocht ingericht, waarbij in iedere klas een deel van een raadsel opgelost kon worden. Daarnaast was er veel te zien en doen in de klassen, van kunstwerken van de kleine meesters tot zelf spelen op een cello of trommel. Ook zagen ouders beelden van de repetities voor het optreden van afgelopen donderdag. Zo’n muziekproject kun je natuurlijk maar op één manier écht afsluiten…

 

 

Spetterende afsluiter

Op donderdag 13 februari kwam het resultaat van het muziekproject samen in een fantastisch optreden door én voor leerlingen in de gymzaal. Dat was natuurlijk behoorlijk spannend! De eerste groep muzikanten kwam binnen en nam plaats bij de instrumenten. Eén artiest kon het nog niet vinden. Duidelijk van zijn apropos beende hij onrustig rond. “Ja. Er is dus alleen nog een roze gitaar. Dág - ik ga echt niet op een roze gitaar hoor.” Even later zit hij tussen zijn klasgenoten, pingelend op die roze gitaar. Met een stiekeme grijns op zijn gezicht tokkelt hij minstens één ster van de hemel.

 

 

Aappies op djembe’s

Ook de djembé’s zijn een hit. De leerlingen roffelen op de maat van de muziek. Artiance meester David Bonsels vergroot de impact van het geroffel door er geluiden bij te maken. De leerlingen gaan volledig in hem op, wachtend op het volgende geluid dat hij zal maken. Ze blaffen, miauwen en brullen als apen terwijl ze roffelen op de djembé’s - giechelend van plezier. Na afloop van de act gaat David alle leerlingen langs voor een high-five. “Ik vond het wel heel spannend met allemaal publiek”, onthult een meisje zachtjes aan David. “Dat is zeker spannend, maar je hebt het heel erg goed gedaan!”

 

 

Plezier op nummer één

Aan de andere kant van de zaal spelen leerlingen viool en contrabas. Het blijkt niet minder dan een kunst om een aangenaam geluid te produceren. De mannen achter de keyboards staan met handen tegen hun oren te wachten toch het tijd is voor hun bijdrage aan de act… Het staat de concentratie van de snaarspelers echter niet in de weg. Zij weten dat oefening kunst baart en dat dit bovenal over plezier gaat. En wat dat betreft leveren zij een topprestatie! Naast de artiesten staat ook het publiek aan. Zij ontvangt grote complimenten voor het goede luisteren én het daverende applaus - wauw!

 

Donderdag 13 februari. Buiten stormt en regent het behoorlijk, maar hier binnen is alles pluis. Wat een mooie ochtend!

 


De link naar de huidige pagina is naar je klembord gekopieerd


Nieuwsarchief

Expertisecluster Nexus

Van Teylingenlaan 5

1701 AA Heerhugowaard

0251-655771

info.nexus@aloysiusstichting.nl